2013. május 8., szerda

A világ legmenőbb embere!


Nincs mese, Robert Downey Jr. az, akit megillet ez a szuperlatívusz. Hogy miért? Egyrészt mert a legtöbb ember, ha keresztülment volna azon, amin ő, már rég halott lenne, ő viszont 43 évesen a nyári mozis csúcsszezon legfrissebb szuperhőseként tér vissza. Minden műfaj jól áll neki, erőlködés nélkül is vicces, és simán megússza, ha csak önmagát adja egy filmben. Még 10 ilyen nyomós érvet sorakoztatunk fel amellett, hogy Vasember páncélja mögött bizony Hollywood legjobb fej színésze bújik meg.
1. Első filmjében nem mást, mint egy kölyökkutyát kellett megformálnia - az ezzel az ideális szereposztással járó sármot azóta sem vetkőzte le. A Pound című film kamerája mögött egyébként édesapja, Robert Downey Sr. állt, aki állítólag már 8 éves korában spanglival kínálta a kis Robertet.
2. Csak egy évadig ugyan, de húszévesen tagja volt a legendás Saturday Night Live társulatának, ahonnan olyan nevek kerültek még ki, mint Bill Murray, Day Aykroyd, Will Ferrell, Mike Myers, Eddie Murphy vagy Chris Rock.
3. Bret Easton Ellis regényei kifogyhatatlan alapanyagot jelentenek Hollywood számára, de a Christian Bale-féle Amerikai pszichó-n kívül csak egyetlen hasonlóan tökéletes szereposztást lehet említeni: Downey Jr. drogos tiniként a Nullánál is kevesebb egyébként eléggé felejthető adaptációjában, ami saját sorsát is kísértetiesen megjövendölte.
4. Elvis, Madonna és Marlon Brando mellett Charlie Chaplin is azon emberek sorába tartozik, akikről felesleges filmet készíteni, hiszen úgysem érhet közelébe sem az eredeti nyújtotta élvezetnek. Mégis, Richard Attenborough 1992-es filmbiográfiájának sikerült a lehetetlen, nem utolsósorban Robert briliáns játékának köszönhetően, amit BAFTA-díjjal és Oscar-jelöléssel is honoráltak.
5. Bár a kilencvenes évek nagyobbik részét elvonókból ki és be csúszkálva töltötte, mégis sikerült egy jó pár filmben emlékezetes alakítást nyújtania. Hogy csak a legjobbakat említsük: Rövidre vágva,Született gyilkosokIII. Richárd és a Wonder Boys - Pokoli hétvége. A nálunk csak VHS-en elérhető, meglehetősen szórakoztató Egy fiú, két lány forgatása során már naponta végeztettek vele drogteszteket a biztosítók.
Forrás: [origo]Forrás: [origo]
Wonder Boys - Pokoli hétvégeEgy fiú, két lány

6.
 Ő volt az első bukott filmcsillag, akinek a nevére már nem mentek volna be az emberek a moziba, így ravaszul a nappalijukba mászott vissza egy kedvelt szappanopera, az Ally McBeal segítségével. Romantikus oldalának megvillantása abszolút bejött Allynek és a nézőknek is, amit Arany Glóbusz-díj és Emmy-jelölés erősített meg a szakma részéről. Sajnos 15 epizódnyi vendégszereplés után a kábítószer-problémák ismét állandósultak, és Downey-t végül kirúgták a sorozatból. Emlékét a csodásan giccses soundtrack-album őrzi örökké egy szóló és egy duett-felvétellel.
7. Egy napra kiengedték az elvonóról, de nem vesztegette az idejét: az Elton John I Want Love című dalához készült videoklipben szomorú, kiélt szemeivel ismét emlékeztetett mindenkit arra, hogy nélküle nem igazi a filmvilág. A klip rendezőjével, Sam Taylor Wooddal annyira élvezték a közös munkát, hogy Pieta címmel közös videoinstallációt készítettek, ami a művész Mute című kiállításán volt látható.
Elton John: I Want Love

8.
 Második feleségét, Susan Levin producert a Gothika forgatásán ismerte meg. Ez a rémséges film így mégis kellemes emlék maradhat, ráadásul drogmentes napok és példátlan karrier-reneszánsz követték, melynek pár fontos állomása Az éneklő detektív (Mel Gibsonnal az Air America óta barátok, és Gibson rendezte volna Downey-t Hamletként is a színházban), az Eros és a szenzációsan jó Good Night and Good Luck.
Forrás: [origo]Forrás: [origo]
Good Night and Good Luck.Eros

9.
 Az önirónia elengedhetetlen tulajdonsága Hollywood túlélőinek; Robert a Kamera által homályosan junkie-jaként tett leginkább tanúbizonyságot erről az erényről - visszaemlékezései szerint a forradalmi animációs technikával készült film élete legkönnyebb szerepe volt. A kölyökkutya-gyökerekhez való visszatérés jegyében pedig karizmatikus szőrmókot formált meg az idióta magyar című A Szépség és a szőr-ben. Valószínűleg bármely más színész totál hülyének tűnt volna az oroszlánkirályra hajazó hacukában, ő viszont pusztán a szemjátékával hitelessé tudta tenni az alaposan fikciósított szerelmi szálat.
Forrás: [origo]Forrás: [origo]
Kamera által homályosanDurr, durr és csók

10. A hullámvölgyekben bővelkedő karrier a Durr, durr és csók (amiből miért nem lett még Halálos fegyver/Csúcsformában mintára több részes franchise?) és a Zodiákus parádés szerepeinek köszönhetően végképp felfelé ívelő szakaszba került, aminek potenciális csúcspontja a Vasember. Tíz éve álmodni sem merte volna senki, hogy Downey Jr.-ra bíznának egy száznyolcvanmilliós nyári blockbustert, most pedig itt van, és lazább, mint Batman, viccesebb, mint Pókember, és legalább olyan karizmatikus, mint Jack Sparrow.


Díjak és jelölések


  • Oscar-díj
    • 1993 jelölés: Legjobb férfi alakítás (Chaplin)
    • 2009 jelölés: Legjobb férfi mellékszereplő (Trópusi vihar)
  • Golden Globe-díj
    • 1993 jelölés: Legjobb férfi alakítás (Chaplin)
    • 1994 díj: Legjobb filmes csapat (Rövidre vágva)
    • 2001 díj: Legjobb férfi mellékszereplő (televíziósorozat, televíziós minisorozat vagy tévéfilm) (Ally McBeal)
    • 2009 jelölés: Legjobb férfi mellékszereplő (Trópusi vihar)
    • 2010 díj: Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória (Sherlock Holmes)
  • BAFTA-díj
    • 1993 díj: Legjobb férfi alakítás (Chaplin)
    • 2009 jelölés: Legjobb férfi mellékszereplő (Trópusi vihar)
  • Arany Oroszlán (Velencei Filmfesztivál)
    • 1993 díj: Legjobb filmes csapat (Rövidre vágva)
  • Emmy-díj
    • 2000 jelölés: Legjobb mellékszereplő színész, televíziósorozat, televíziós minisorozat vagy tévéfilm (Ally McBeal)
  • Szaturnusz-díj
    • 1994 díj: Legjobb színész (Lelkünk rajta)
    • 2006 jelölés: Legjobb színész (Durr durr és csók)
    • 2009 díj: Legjobb színész (A Vasember)
    • 2010 jelölés: Legjobb színész (Sherlock Holmes)

Idézetek

"Ez az én mottóm: ez a férfiak világa, de a nők kormányozzák."

"Ó, mostanában nem iszom. Allergiás vagyok az alkoholra és a kábítószerre. Valahányszor kipróbálom, rögtön bilincset kapok tőle."

"Egyetértesz azzal, amit az emberek mondanak? Hogy a Top Gun túlságosan is langyi film?” – kérdezte Leo Quinones a színésztől, aki meghökkentő választ adott: „Az első alkalom, amikor kivertem a Top Gunra az volt, mikor ő azt mondja: »Tudom, hogy rám gondolsz«, pont a kamerába.”
„Apámnak volt egy mondása: béke az, mikor nagyobb botod van, mint a másiknak.” (Vasember)


"Maga a hallgatás mestere Watson, ezért olyan izgalmas magával beszélgetni." (Sherlock Holmes)


Őrangyallal, védtelenül 2006

rendező: Dito Montiel
író: Dito Montiel

szereplő(k): 
Robert Downey Jr. (Dito)
Rosario Dawson (Laurie)
Chazz Palminteri (Monty)
Julia Garro (Diane)
Eleonore Hendricks (Jenny)
Dianne Wiest (Flori)
Shia LaBeouf (Ifjú Dito)



Tizenöt évi hallgatás után Ditót, a Los Angelesben élő írót felhívja az édesanyja, hogy az apja nagyon beteg. A férfi visszatér New Yorkba, ahol megrohanják az emlékek. A nyolcvanas években, a város rossz hírű negyedében nőtt fel. A fiatalok, köztük ő is, az utcán lógva és különböző balhékba keveredve élik mindennapjaikat. Az erőszak, a bandaháborúk és az ital éppen úgy hozzátartoznak a mindennapjaikhoz, mint az első szerelem és az érzékiség felfedezése. Barátai meghaltak, börtönben végezték vagy drogfüggők lettek, csak ő került ki épen az embertelen közegből, sikeres író lett belőle. Dito Montinel önéletrajzi regényéből.



A Zodiákus 2007


rendező: David Fincher
író: Robert Graysmith

szereplő(k): 
Jake Gyllenhaal (Robert Graysmith)
Robert Downey Jr. (Paul Avery)
Mark Ruffalo (Dave Toschi)
Anthony Edwards (Bill Armstrong)
Donal Logue (Ken Narlow)
Dermot Mulroney (Marty Lee kapitány)
Chloë Sevigny (Melanie)
John Carroll Lynch (Arthur)
James Carraway (Shorty)



A film 1969. július 4-én veszi kezdetét, amikor a Zodiákus gyilkos második merényletét követi el, lelőve a fiatal szerelmespárt, Darlene Ferrint és Mike Mageau-t Vallejóban. Mike túléli a támadást, míg Darlene belehal sérüléseibe.
A Zodiákus egyik levele 1969. augusztus elsején érkezett be a San Francisco Chronicle-be. Paul Avery az elsőszámú bűnügyi riporter, aki a Zodiákus-gyilkosságokkal foglalkozik az újságnál. Robert Graysmith politikai karikaturista ugyanennél a lapnál, s felkeltik érdeklődését a gyilkos által több szerkesztőségbe és a rendőrségnek egyaránt elküldött rejtjeles üzenetek. Dave Toschi az egyik San Francisco-i rendőrdetektív kapja az ügyet,társával Bill Armstronggal.
A gyilkosságokat követően Avery és Graysmith válik a középponttá, amint egyre jobban elmélyülnek az esetben, majd Toschi és Armstrong kerül sorra, akiket a Zodiákus által meggyilkolt taxisofőrhöz szólít munkájuk. Ahogy múlnak az évek, a nyomok egyre inkább kihűlnek, s minden ágon zsákutcába vezetnek. A rendőrség más ügyek felé fordul, s ekkor Graysmith megkezdi saját, mélyre ható nyomozását. Egyre elhatalmasodó megszállottsága következményeképp elveszíti állását, felesége elhagyja, s magával viszi a gyerekeket is.
Az újság és a rendőrség végül leszűkíti a lehetséges elkövetők körét egyetlen gyanúsítottra, Arthur Leigh Allenre, akit a film is elfogad, mint az igazi Zodiákus. Számtalan közvetett bizonyítékkal támasztja ezt alá, ugyanakkor a kételkedésre is lehetőséget ad nem egyező ujjlenyomat, kézírás és DNS révén, amik a jog értelmében kizárják Allent.

A Vasember 2008


  • magyar bemutató: 2008. április 30.
  • amerikai bemutató: 2008. május 2.
  • rendező: Jon Favreau
  • főszereplők: Robert Downey Jr., Terrence Howard, Gwyneth Paltrow, Jeff Bridges, Shaun Toub, Leslie Bibb, Bill Smitrovich, Nazanin Boniadi
  • gyártó studió: Paramount Pictures, Marvel Studios

A Vasember poszterek, plakátok:



Tony Starkot, a híres fegyvergyárost egy katonai bemutató során elrabolják a terroristák, hogy egy fegyver megépítésére kényszerítsék. Tony ezt kihasználva saját magának épít egy páncélt, amivel sikerül megszöknie, majd a hazájába visszatérve felhagy a fegyvergyártással és egy újabb, modernebb páncél kifejlesztésével, Vasemberként akarja megváltani a régi bűneit.

A Vasember előzetes:


Trópusi vihar 2008


  • magyar bemutató: 2008. szeptember 4.
  • amerikai bemutató: 2008. augusztus 13.
  • rendező: Ben  Stiller
  • főszereplők: Ben Stiller, Jack Black, Robert Downey Jr., Nick Nolte, Brandon Jackson, Steve Coogan, Danny R. McBride, Jay Baruchel, Matt Levin, Andrea De Oliveira, Reggie Lee, Matthew McConaughey, Tom Cruise
  • gyártó stúdió: DreamWorks, Paramount Pictures
Egy szuperdrága háborús filmet forgatnak eredeti helyszíneken, csakhogy az elszabadult költségvetés miatt a stúdió kihátrál a film mögül. A frusztrált rendező azonban úgy dönt, folytatja a forgatást. Stábját a délkelet-ázsiai dzsungel közepébe vezeti, ahol igazi rosszfiúkkal találják szembe magukat.
Trópusi vihar poszterek:
Trópusi vihar plakát 2Trópusi vihar plakát 4

Trópusi Vihar előzetes:


A szólista 2009


  • magyar bemutató: 2010. január 21. 
  • amerikai bemutató: 2009. április 24.
  • rendező: Joe Wright
  • főszereplők: Jamie Foxx, Robert Downey Jr, Rachael Harris
  • gyártó studió: DreamWorks Pictures

Steve Lopez (Robert Downey Jr.), újságíró már szinte elvesztette az élete értelmét, nem tudja hogy miért dolgozik, és a magánélete sem virágzik, a házassága széthullóba van.
Egy nap Los Angeles hírhedten Skid Row szegény gettó negyedében sétál, akkor megpillant egy hontalant, ki egy rozoga hegedűn játszik.
Steve először az ihletszerzésért megy oda, de amikor a csöves zenész, Nathaniel Ayers (Jamie Foxx) élettörténetét megismeri, elhatározza, hogy nem hagyja ennyibe és mindent megtesz, hogy visszakerüljön a zenei életbe, és lehessen otthona. Eközben pedig az újságíró életútvonala is nagy irányváltozást vesz…
A szólista előzetes/trailer:


Sherlock Holmes 2009


rendező: Guy Ritchie
író: Sir Arthur Conan Doyle


szereplő(k): 
Robert Downey Jr. (Sherlock Holmes)
Jude Law (Dr. John Watson)
Rachel McAdams (Irene Adler)
Mark Strong (Lord Blackwood)
Kelly Reilly (Mary Morstan)
Eddie Marsan (Lestrade felügyelő)
James Fox (Sir Thomas)



Sherlock Holmes karaktere is halad a korral. Zseniális nyomozási módszerei és kiváló küzdőképessége a régi és klasszikus, ám a detektív már vérbeli akcióhős és nőcsábász is. Sherlock Holmes és társa, Dr. Watson egy olyan ügyön dolgozik, amely egész Anglia vesztét is okozhatja, így szükségük is lesz minden erejükre és képességükre, hogy megoldják a szövevényes problémát.

Sherlock Holmes filmelőzetes:



A Vasember 2 (Iron Man 2) 2010


  • magyar bemutató: 2010. április 29.
  • amerikai bemutató: 2010. május 7.
  • rendező: Jon Favreau
  • főszereplők: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Jon Favreau, Mickey Rourke, Sam Rockwell, Scarlett Johansson
  • gyártó studió: Paramount Pictures, Marvel Studios
A történet hat hónappal az előző rész után játszódik. Tony Stark tovább fejleszti a páncélruháját, de már új versenytársak is akadnak. Justin Hammer (Sam Rockwell) egy konkurens fegyvergyártó, aki mindenféleképp keresztbe akar tenni Starknak, és ehhez mindenféle eszközt képes bevetni. Titokban leszerződik Ivan Vankoval (Mickey Rourke) egy orosz fegyverfejlesztővel, aki ki is fejlesztett magának egy újfajta harci ruházatot, hogy a nagy Tony Starkot legyőzhesse…
Vasember 2 magyar előzetes:

Terhes társaság 2010

   Peter Highman hamarosan apai örömök elé néz. A felesége öt nappal késõbbre van kiírva, õ pedig mindenképpen mellette szeretne lenni, amikor megszületik az elsõ babájuk. De a véletlen mást tartogat számára: a reptérre igyekezve legjobb szándéka ellenére sem sikerül Atlantából haza repülnie, ugyanis a sors összehozza egy nagyravágyó színésszel, Ethan Trembaly-vel, aki meggyõzi Petert, hogy autóval utazzanak keresztül a kontinensen. A szülészet felé tartó ámokfutásuk áldozatául esik jó néhány autó, legalább annyi barátság és Peter minden épen maradt idegszála.

Terhes társaság filmelőzetes:




Sherlock Holmes 2: Árnyjáték 2011


  • magyar bemutató: 2012. január 5.
  • amerikai bemutató: 2011. december 16.
  • rendező: Guy Ritchie
  • főszereplők: Robert Downey Jr., Jude Law, Noomi Rapace, Jared Harris, Eddie Marsan, Stephen Fry, Gilles Lellouche, Rachel McAdams
  • gyártó studió: Warner Bros. Pictures
  • további rész: Sherlock Holmes

Sherlock Holmes 2 filmplakátok:


Az osztrák koronaherceget holtan találják, amit öngyilkosságnak könyvelnének el, de Sherlock Holmes gyilkosságnak véli, ami mögött a zseniális Moriarty professzor állhat. A gyilkosság csupán egy része Moriarty hatalmas tervének, amivel meg akarja változtatni egész Európa életét.

Sherlcok Holmes 2 – Árnyjáték előzetes:

Bosszúállók (The Avengers) 2012


  • magyar bemutató: 2012. április 26.
  • amerikai bemutató: 2012. május 4.
  • rendező: Joss Whedon
  • főszereplők: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Chris Evans, Jeremy Renner, Mark Ruffalo, Scarlett Johansson, Clark Gregg, Samuel L. Jackson, Cobie Smulders, Tom Hiddleston, Stellan Skarsgĺrd
  • gyártó studió: Walt Disney Pictures, Marvel Studios

A Bosszúállók egy Marvel hősökből álló szuperhős-csapat, amit Nick Fury, a SHIELD vezetője szervezett össze, hogy fel bírhassák venni a harcot a Földet fenyegető erőkkel szembe. Ezúttal az Asgardból kitaszított Loki egy földönkívüli hadsereggel akarja leigázni a világo
t…

Vasember 3 (Iron Man 3) 2013


  • magyar bemutató: 2013. április 25.
  • amerikai bemutató: 2013. május 3.
  • rendező: Shane Black
  • főszereplők: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Jon Favreau, Ben Kingsley, Guy Pearce, James Badge Dale, Ashley Hamilton, Rebecca Hall
  • gyártó studió: Paramount Pictures, Marvel Studios
  • további részek: Vasember filmek
A Marvel a Vasember filmekkel a vártnál nagyobb sikereket ért el, és így 2013-ra a stúdió már a harmadik résszel áll elő. Az előző két részt rendező Jon Favreau nem nyilvános okok miatt nem vállalta el az újabb rész megrendezését (de visszatér Stark sofőrjeként), és helyére Shane Black léphet, aki eddig inkább forgatókönyvíróként tevékenykedett a 90-es években (többek közt a Halálos fegyver filmek történetei), majd 2005-ben megrendezte az eddigi egyetlen filmjét, a Durr, durr és csókot (Kiss Kiss Bang Bang), amiben ugyancsak Robert Downey. a főszereplő. A történet szerint Tony Starknak ezúttal a képregénybeli legnagyobb ellenségével, Mandarinnal kerül szembe, aki a tudomány és a mágia határai közt tevékenykedik…

Bibliográfia


   Robert John Downey Jr. a New York városi Greenwich Village-ben látta meg a napvilágot, az underground filmes Robert Downey Sr. és Elsie Downey fiaként. Nővére az író, színésznő Allyson Downey.
   Első szerepét apja Pound című filmjében kapta, mindössze öt évesen egy kutyust alakított. Húszévesen csatlakozott a híres Saturday Night Live stábjához egy szezon erejéig. Ezután Hollywoodba költözött.
   1987-ben megkapta első főszerepét James Toback rendező The Pick-up Artist című filmjében. Ugyanebben az évben eljátszotta a drogfüggő Julian Wellst a Less Than Zero című filmben. 1992-ben Charles Chaplin legendás alakját kelthette életre Sir Richard Attenborough Chaplin című filmjében. Kivételes alakításáért Oscar-díjrajelölték a legjobb férfi főszereplő kategóriában.
   2000-ben vendégszerepelt az Ally McBeal című vígjátéksorozatban, ahol az ügyvéd Larry Paul karakterét keltette életre, aki Ally szeretője lett. A sorozatban nyújtott alakításáért Golden Globe-díjjal jutalmazták. Downey a sorozatban megmutatta, hogy énekelni is tud, nem csak színészkedni, amikor elénekelte Joni Mitchell River és Chances Are című dalait duettben Vonda Sheparddal és az Every Breath You Take című dalt Stinggel. 2005-ben kiadta saját lemezét The Futurist címmel.